zaterdag 19 maart 2005

Demonstratie in Brussel

100.000 demonstreren in Brussel
tegen neoliberalisme, oorlog en racisme
voor een sociaal, vreedzaam en kleurrijk Europa


Op zaterdag 19 maart demonstreerden in Brussel 100.000 mensen uit wel 20 landen tegen neoliberalisme, oorlog en racisme. 3500 mensen uit Nederland waren erbij.

Het was zeer gevarieerde demonstratie. Overal waren stickers en flyers in vele talen tegen de Europese Grondwet die privatiseringen en bezuinigingen vastlegt als fundamenten voor Europees beleid. De vakbonden hadden speciale aandacht voor de 'dienstenrichtlijn': een ontwerp-wet die het mogelijk maakt om slechtere arbeidsvoorwaarden uit het ene land geldig te maken in een ander land.

Daarna volgden de sociale bewegingen. In het bruisende Keer het Tij-blok liepen de SP, Internationale Socialisten en Stop de Hetze! Samen Tegen Racisme mee. Leuzen tegen de Irak-oorlog en racisme galmden door de straten. Ze keren zich tegen het Fort Europa dat zich sluit voor vluchtelingen en migranten, en de bijbehorende racistische retoriek.

Vandaag precies 2 jaar na het begin van de Irak-oorlog werd er wereldwijd (in meer dan 30 landen en in veel steden in de VS) gedemonstreerd tegen de bezetting, de oorlogsmisdaden en de dreigende escalatie van geweld naar andere landen zoals Syrie en Iran.
Meer foto's

Geen opmerkingen: