vrijdag 20 mei 2005

Protest tegen Geert Wilders in Emmen

Vrijdagochtend hebben diverse jongeren uit Emmen hun protest laten horen tegen de komst van Geert Wilders naar hun stad. De politicus was op campagnebezoek tijdens de wekelijkse markt. Jammer genoeg zijn hun folders afgepakt.

Acht actievoerders die de parlementariër volgden en omstanders duidelijk maakten wat ze van zijn uitspraken vonden. Dit deden ze door met borden te lopen en folders uit te delen van de campagne Samen Tegen Racisme. Een van de actievoerders: "De laatste tijd is racisme veel gewoner geworden en is er een hetze op moslims uitgebroken. Wilders is zeker niet de oorzaak, maar wel een belangrijke spreekbuis hiervan. Door mee te lopen willen we onze argumenten tegen zijn racisme duidelijk maken".

Tijdens zijn tocht over de markt in Emmen is hij constant tot verantwoording voor zijn uitspraken geroepen, echter weigerde hij om te antwoorden op de vragen. De actievoerders "betreuren het zeer dat Wilders slechts met voorstanders contact wil, en niet met de bevolking van Emmen wil spreken als deze kritiek heeft.

Onbegrijpelijk voor een volksvertegenwoordiger die boegbeeld van de vrijheid van meningsuiting heet te zijn". Hij ergerde zich waarschijnlijk zo erg aan de jongeren, dat de politie alle folders in beslag heeft genomen: "We hopen dat de officier van justitie de zaak seponeert, maar anders komt de zaak voor de rechter".

In de uitgedeelde folders wordt de parlementariër een racist genoemd. Volgens de Emmense jongeren is dit gerechtvaardigd door uitspraken als: 'Waarom durven wij niet te zeggen dat moslims zich aan óns moeten aanpassen, omdat onze normen en waarden nu eenmaal van een hoger, beter, prettiger en humaner beschavingsniveau zijn?', die ze ook in de folder hebben opgenomen. De actievoerders vinden "het onjuist dat inmiddels alles gezegd mag worden, behalve dat dit puur racisme is. Mensen die het hier niet mee eens zijn moeten in zijn teksten het woord moslim is vervangen door neger of jood, dan druipt de discriminatie er van af".

Over het doel van de campagne: "Met deze campagne willen we alle mensen die hier schoon genoeg van hebben - allochtoon en autochtoon, man en vrouw, jong en oud - bij elkaar brengen en opkomen voor solidariteit. We willen daarmee een impuls geven aan het creeren van een nieuwe en brede beweging tegen alle vormen van racisme". Eerder al zijn er in het hele land al diverse bijeenkomsten georganiseerd, waaronder een groot festival in de Melkweg, Rhythm Against Racism.