donderdag 4 januari 2007

Wilders radicaler dan Janmaat

Wetenschappers over Wilders.

(overgenomen van Novum Nieuws, Utrecht, 22/12/04)

Het onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders heeft radicalere standpunten dan de rechts-extremisten Hans Janmaat (Centrum Democraten), Filip De Winter (Vlaams Belang) en Jean-Marie Le Pen (Front National). Een aantal van zijn voorstellen passen niet bij de rechtsstaat en de democratie, zeggen enkele wetenschappers in Algemeen Dagblad.

"Als je Wilders naast Janmaat zet, schrik je je dood. Wilders is op een aantal punten veel radicaler", aldus docent politieke wetenschappen C. Mudde, die is gespecialiseerd in rechts extremisme. "Mensen realiseren zich niet hoezeer Wilders over de grens van de rechtsstaat gaat", zegt wetenschapper M. Maussen.

Rechtsgeleerde Meindert Fennema zegt dat het hem niet zou verbazen als het Openbaar Ministerie Wilders gaat vervolgen. Met name zijn plan om allochtonen het Nederlanderschap af te nemen 'na relatief lichte vergrijpen' druist tegen de grondwet in, meent Fennema.

Wilders noemt de kritiek van de wetenschappers 'gezeur in de marge' en vindt dat ze hem demoniseren. Het Kamerlid is juist weer een campagne gestart, waarin hij Nederlanders oproept volgend jaar tegen de Europese grondwet te stemmen. Op die manier wil hij protesteren tegen de toetreding van Turkije tot de EU. Dat land zou volgens de grondwet teveel invloed krijgen op Nederland, denkt Wilders.