vrijdag 25 mei 2007

Wetenschappelijk debat ASSR

In samenwerking met de Amsterdam School for Social Science Research (ASSR) organiseert Samen Tegen Racisme het debat:

Kunnen wetenschap en
antiracisme-activisme samengaan?

25 mei, Amsterdam

Het huidige politieke klimaat gebruikt oneliners en "wetenschappelijke" stellingnames die taboedoorbrekend zouden zijn. Begrippen als loyaliteit, nationaliteit, racisme en vrijheid van meningsuiting hebben een andere lading gekregen. Kritiek op de politieke verharding of maatschappelijk ge├źngageerd zijn "hoort" bijna niet meer. Zo horen we dat politiek engagement, met name waar het antiracisme betreft of kritiek op uiterst rechtse politici, zelfs op een universiteit niet thuis hoort. Deze discussies en clich├ęs staan dus niet los van wat er in onze eigen universitaire wandelgangen gebeurt.

Is het een probleem als wetenschappers politieke kleur bekennen? Wat bedoelen we eigenlijk met wetenschappelijke objectiviteit? Een steeds grotere groep studenten van allochtone afkomst bevolken de universiteiten. Wat betekent dat voor onderwijs en onderzoek? Is er plaats voor multiculturalisme? Voor kritisch debat? Of moeten we soms meegaan met het dominante vertoog waarin engagement "not done" is? Deze vragen en andere onderwerpen worden op het debat besproken door een panel van wetenschappers en studenten:

Forumdebat onder leiding van:
  • professor Karen Vintgens (Filosofie, UvA)
Pennelleden:
  • Philomena Essed (Professor of Critical Race, Gender & Leadership Studies, Antioch University, USA/affiliated researcher Graduate Gender Program, UU)
  • Miriyam Aouragh (promovenda ASSR/UvA en actief bij Samen tegen Racisme en Internationale Socialisten)
  • David Goldberg (Professor en director University of California Humanities Research Institute, USA)
Discussie met publiek onder leiding van:
  • Rene Danen (Nederland Bekend Kleur)
Vrijdag 25 mei van 17.00 tot 19.00 uur
VOC-zaal/Heren 17, Bushuis
Universiteit van Amsterdam
Kloveniersburgwal 48, Amsterdam

ASSR en Samen Tegen Racisme heten iedereen van harte welkom!