zaterdag 6 januari 2007

'Dag Tegen Racisme' leeft weer

Racisme en discriminatie groeien in Europa. Dat bericht Amnesty International op de Internationale dag tegen het racisme. Nederland heeft er ook steeds meer last van. Naast het feit dat veel mensen gebukt gaan onder toenemend verbaal en fysiek geweld, zijn er volgens Amnesty ook steeds meer mensen die geen normaal leven kunnen leiden, geen werk of huis vinden en niet gewoon op straat kunnen lopen. Simpelweg door het feit dat ze de verkeerde kleur of afkomst hebben.

Door Patrick Dorder, 21-03-2007
(overgenomen van De Wereldomroep)

Amnesty International benadrukt dat ook de Europese Unie erkent dat racisme is toegenomen: "Het aantal incidenten in de Europese Unie is toegenomen, en het is niet alleen Amnesty International die dat zegt. Ook het European Monitoring Centre on Racism and Xenofobia heeft onlangs een rapport gepubliceerd waarin de bevindingen van Amnesty International worden bevestigd en eurocommissaris Frattini heeft eveneens gezegd dat racisme sterk is toegenomen."

Dagelijks racisme
Op straat in Nederland kennen de meeste mensen 21 maart vooral als het begin van de lente, en niet als de dag tegen het racisme. Maar wat Amnesty constateert, wordt wel herkend. Onder andere door een Turkse groenteman in Amsterdam: "Ik denk dat het hier in Nederland iedere dag zo'n soort dag moet zijn. Wat je in Nederland ziet, is dat discriminatie heel vaak gebeurt. Als je gaat solliciteren, als je werk zoekt. Dan wordt niet gekeken naar wat je gedaan hebt of wat je gestudeerd hebt, er wordt gewoon naar uiterlijk gekeken: 'jij past niet bij het bedrijf'. Dat heb ik heel vaak gehoord, zelf en van vrienden. Het moet niet één dag zijn, maar 365 dagen per jaar."

Debatten
Ter gelegenheid van de internationale dag tegen racisme organiseren de campagne 'Samen Tegen Racisme' en 'Nederland Bekent Kleur' een debat met als thema: 'Wat is het antwoord op Wilders?'. De organisaties vinden dat de discussie rondom racisme in Nederland een nieuwe impuls heeft gekregen door uitspraken van de politicus Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid. Vooral de uitspraak dat 'moslims de helft uit de Koran moeten scheuren als ze in Nederland willen blijven' en zijn aanvallen op politici met een dubbele nationaliteit duiden volgens tegenstanders op islamofobie. En een van de vragen die centraal staat in het debat is of islamofobie een nieuwe vorm van racisme is.

Miriyam Aouragh van de campagne 'Samen Tegen Racisme' vindt dat Wilders door zijn manier van politiek bedrijven een grote invloed heeft op het niveau van de discussie: "Het maakt uit, om het op zijn Amsterdams te zeggen, of Sjonnie en Anita die op de bank televisie kijken een figuur als Wilders zien als iemand die antwoord geeft op wat ze voelen. Of dat zij, als ze hem al op die manier zien spreken, zien dat hij wordt tegengesproken met inhoudelijke argumenten."

Aouragh: "Ik denk niet dat Geert Wilders die negen zetels allemaal heeft gekregen dankzij racisten. Daarom willen we ook dit debat. Wat klopt er van de onvrede en de woede bij een aantal mensen. En wat is het juiste antwoord daarop? We willen samen, allochtonen èn autochtonen, aangeven dat de oplossing voor de problemen niet bij Wilders ligt. Hij vergroot de problemen alleen maar."

Hoe het komt dat racisme in de Europese Unie zo sterk is toegenomen, is volgens Amnesty International geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Aouragh: "Ik denk dat je kunt zeggen dat de Europese Unie en de lidstaten onvoldoende uitdragen dat racisme onacceptabel is. Er wordt onvoldoende duidelijk gemaakt dat racisme verboden is en dat mensen beschermd moeten worden tegen discriminatie."

In een brief aan de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europarlement zegt Amnesty dat er snel concrete maatregelen genomen moeten worden. "We hebben gezien wat racisme met Europa gedaan heeft in het verleden en we hebben de historische verantwoordelijkheid zo snel mogelijk dit probleem, waar miljoenen mensen last van hebben, aan te pakken", aldus Amnesty.

Radioverslag