vrijdag 1 juli 2005

Protest tegen Minister Verdonk bij Slavernijherdenking

Samen Tegen Racisme roept iedereen op gehoor te geven aan de oproep tegen Minister Verdonk's aanwezigheid te protesteren bij de jaarlijkse Slavernijherdenking.

De Surinaamse gemeenschap in Amsterdam is boos over de komst van Verdonk (Minister Vreemdelingenzaken en Integratie) naar de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Het is totaal niet gepast dat juist Verdonk met haar rechtse beleid van deportatie en discriminatie een speech komt houden over de gevoelige geschiedenis van het slavernijverleden. G. Codfried van radiozender Mart zegt "Straks krijgen we dezelfde taferelen als in 2001 toen de koningin kwam. De nazaten van de slaven werden toen buitengesloten achter grote hekken."


Bezoekers worden via de radio opgeroepen lawaai te maken wanneer Verdonk het woord voert. Ook stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet (PvdA) liet weten niet gediend tezijn met de komst van Verdonk vanwege haar harde anti-immigratie-maatregelen "Hoe kan ik in godsnaam de jeugd terugwinnen als de minister niet iedereen met een Nederlands paspoort als gelijk ziet?" Als teken van protest wordt door verschillende organisaties opgeroepen Verdonk tijdens haar toespraak uit te joelen en haar de rug toe te keren.

Tevens roepen we op om te protesteren tegen de extreem-rechtse Michiel Smit. In zijn provocerende motivering uit hij zich zeer kwetsend naar de herdenking en bagataliseert de slavernij. Op zijn website zegt hij: "Ook profiteren nu veel vreemdelingen van de welvaart die de slavernij ons land heeft gebracht". Mogelijk is hij morgen ook zelf bij de herdenking aanwezig.

Samen tegen Racisme zal ook aanwezig zijn om naast het herdenken van onrecht en onderdrukking toen, te protesteren tegen onrecht en onderdrukking nu. De herdenking begint morgen, vrijdag 1 juli, om 16.30 en vindt plaats bij het Slavernijmonument aan het Oosterpark (hoek tegenover OLVG ziekenhuis) in Amsterdam.