vrijdag 3 juni 2005

‘Racisme De Pijp uit!’

Samen Tegen Racisme organiseerde in samenwerking met Wijkcentrum Ceintuur een bijeenkomst met comedy, debat en muziek.

AMSTERDAM - Met zeker 130 bezoekers is ‘Racisme De Pijp uit!’ een groot succes geworden en zeker voor herhaling vatbaar. “Het is een goed begin in De Pijp,” aldus Hakima Aouragh van ‘Samen tegen Racisme’, “Het is de eerste keer dat we zoiets in de wijk hebben georganiseerd, een goede basis om verder te werken met de mensen uit de buurt.”

De Amsterdamse wijk De Pijp kwam bijna een jaar geleden negatief in het nieuws omdat een Nederlands gezin uit De Diamantbuurt zou zijn gepest door Marokkaanse jongeren. Michiel Smit van Nieuw Rechts bezocht de wijk en werd door buurtbewoners weggejaagd.

Bijna een jaar later is de Oranjekerk gevuld met een gemixt gezelschap, allochtoon en autochtoon, moslim en niet-moslim. De buurtbewoners zijn bijeengekomen om te praten over het toenemende racisme in Nederland en in de buurt. Conclusie van de avond: er is racisme en dat moet bestreden worden. Organiseer je!

Het publiek wordt aan het begin van de avond vermaakt met een optreden van het comedy duo Sjaak en Hassan. Ze spelen een Nederlandse en een Marokkaanse schilder die met sneltreinvaart de discussie over de multiculturele samenleving voeren. Alle vooroordelen over elkaar komen voorbij en de discussie heeft een hoog ‘nee, jullie dan’-gehalte. Dit is zowel herkenbaar als vermakelijk voor de zaal en geeft ook de simplistische manier aan hoe de media met het onderwerp racisme omgaat. De discussie vanavond gaat er heel anders aan toe.

Drie sprekers geven hun visie op het toenemende racisme en de islamofobie in Nederland.

Achmed Marcouch, de woordvoerder van ‘Unie Marokkaanse moskeeën Amsterdam en omstreken’, roept op om het racisme niet te onderschatten: “Er is een hetze en de ontwikkeling wordt steeds ernstiger.” Hij wijst op mishandelingen van islamitische kinderen en escalaties tussen verschillende groeperingen. “Er zijn ontzettend veel incidenten, maar er wordt geen melding van gemaakt.”

‘Mondige Meiden’ is een projectgroep voor meiden uit de Pijp. Halima El Haddar verteld over haar nare ervaringen die ze had toen ze twee maanden een hoofddoek droeg. Zo kreeg ze geen sollicitatieformulier toen ze een hoofddoek droeg, wel één toen ze terug kwam zonder hoofddoek. “Pas toen ik een hoofddoek droeg had ik door hoe moeilijk het wel niet was,” vertelt ze.

Maar ook toen ze in een callcenter werkte was ze gedwongen haar eigen identiteit te ontkennen en een andere naam te gebruiken omdat klanten meteen ophingen als ze haar echte naam hoorden.

Als laatste verteld Jamna Bousbiba van ‘Samen tegen Racisme’ dat het buitenland met verbazing kijkt naar de ontwikkelingen in Nederland, de hoofddoeken die op straat worden bespuugd en afgetrokken. Volgens Jamna moeten we niet de oplossing bij de politiek en de media zoeken, zij wakkeren de onderbuikgevoelens juist aan. De eerste stap is volgens haar dat er wordt toegegeven dat er een probleem is: “Als er geen erkenning komt dat er racisme in Nederland is, hoe moeten we dan de strijd aangaan?” Ze roept de mensen op zich te organiseren.

In het publiek is het voor sommige mensen nog onduidelijk hoe de strijd tegen racisme gevoerd moet worden.Moeten moslims die gediscrimineerd voelen hand in eigen boezem steken, elkaar opzoeken en de strijd samen aangaan? “Nee!” is het antwoord, “iedereen moet tegen racisme in opstand komen. Ongeacht huidskleur, religie of seksualiteit.”

“Juist dit kabinet moet hand in eigen boezem steken,” reageert Jamna van achter de sprekerstafel, “de uitslag van het referendum laat zien dat ze ons niet eens kennen, wij moeten elkaar juist de hand geven.”

De politiek en media hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om beeldvorming. Er wordt met twee maten gemeten in de samenleving: “Bij de brandstichting van die Islamitische basisschool stond op de muur ‘Theo R.I.P.’ geschilderd, toch verklaarde de politie, en dus de politiek, dat er nog geen verband was gevonden tussen de brandstichting en de moord op Theo van Gogh. Maar als er een slechte rap op internet verschijnt roepen ze meteen dat er jihad in Nederland is!”

Aan het eind van de discussie wordt toegewerkt naar oplossingen voor de buurt: “Ik zag dat een paar jongeren niks te doen hadden en heb ze een brommer gegeven, toen konden ze lekker sleutelen. De problemen in deze buurt lossen we zelf wel op!”

Er wordt onder andere gesproken over media training voor als de pers in de buurt langskomt. Ook moeten we zelf meer de pers benaderen door ingezonden stukken. Dit kan alleen effectief als mensen samen een vuist maken en zich organiseren.

Een aantal mensen praat na over de oplossingen terwijl Bad Brya het podium bestijgt. De Marokkaanse rapster geeft, gehuld in een strijdbare outfit, een kort optreden en brengt drie nummers ten gehore tot groot vermaak van vooral de jongeren in de zaal. Het bezorgt ze niet alleen plezier, maar ook zelfvertrouwen om de strijd aan te gaan en door te vechten tegen de hetze.

Relevante websites


foto's door Gert Meijerink