zondag 7 januari 2007

Conact en meedoen

Wil je meer weten over Stop De Hetze! Samen Tegen Racisme?
Wil je meedoen met activiteiten en activisme?
Ga je iets organiseren bij jou in de buurt?

Stuur dan een mail naar StopDeHetze@gmail.com met daarin de informatie of je vraag. Vermeld daarin:
  • je telefoonnummer
  • je woonplaats, of de plaats van activiteit
  • eventueel je school of organisatie
Dan nemen we snel contact met je op!

zaterdag 6 januari 2007

'Dag Tegen Racisme' leeft weer

Racisme en discriminatie groeien in Europa. Dat bericht Amnesty International op de Internationale dag tegen het racisme. Nederland heeft er ook steeds meer last van. Naast het feit dat veel mensen gebukt gaan onder toenemend verbaal en fysiek geweld, zijn er volgens Amnesty ook steeds meer mensen die geen normaal leven kunnen leiden, geen werk of huis vinden en niet gewoon op straat kunnen lopen. Simpelweg door het feit dat ze de verkeerde kleur of afkomst hebben.

Door Patrick Dorder, 21-03-2007
(overgenomen van De Wereldomroep)

Amnesty International benadrukt dat ook de Europese Unie erkent dat racisme is toegenomen: "Het aantal incidenten in de Europese Unie is toegenomen, en het is niet alleen Amnesty International die dat zegt. Ook het European Monitoring Centre on Racism and Xenofobia heeft onlangs een rapport gepubliceerd waarin de bevindingen van Amnesty International worden bevestigd en eurocommissaris Frattini heeft eveneens gezegd dat racisme sterk is toegenomen."

Dagelijks racisme
Op straat in Nederland kennen de meeste mensen 21 maart vooral als het begin van de lente, en niet als de dag tegen het racisme. Maar wat Amnesty constateert, wordt wel herkend. Onder andere door een Turkse groenteman in Amsterdam: "Ik denk dat het hier in Nederland iedere dag zo'n soort dag moet zijn. Wat je in Nederland ziet, is dat discriminatie heel vaak gebeurt. Als je gaat solliciteren, als je werk zoekt. Dan wordt niet gekeken naar wat je gedaan hebt of wat je gestudeerd hebt, er wordt gewoon naar uiterlijk gekeken: 'jij past niet bij het bedrijf'. Dat heb ik heel vaak gehoord, zelf en van vrienden. Het moet niet één dag zijn, maar 365 dagen per jaar."

Debatten
Ter gelegenheid van de internationale dag tegen racisme organiseren de campagne 'Samen Tegen Racisme' en 'Nederland Bekent Kleur' een debat met als thema: 'Wat is het antwoord op Wilders?'. De organisaties vinden dat de discussie rondom racisme in Nederland een nieuwe impuls heeft gekregen door uitspraken van de politicus Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid. Vooral de uitspraak dat 'moslims de helft uit de Koran moeten scheuren als ze in Nederland willen blijven' en zijn aanvallen op politici met een dubbele nationaliteit duiden volgens tegenstanders op islamofobie. En een van de vragen die centraal staat in het debat is of islamofobie een nieuwe vorm van racisme is.

Miriyam Aouragh van de campagne 'Samen Tegen Racisme' vindt dat Wilders door zijn manier van politiek bedrijven een grote invloed heeft op het niveau van de discussie: "Het maakt uit, om het op zijn Amsterdams te zeggen, of Sjonnie en Anita die op de bank televisie kijken een figuur als Wilders zien als iemand die antwoord geeft op wat ze voelen. Of dat zij, als ze hem al op die manier zien spreken, zien dat hij wordt tegengesproken met inhoudelijke argumenten."

Aouragh: "Ik denk niet dat Geert Wilders die negen zetels allemaal heeft gekregen dankzij racisten. Daarom willen we ook dit debat. Wat klopt er van de onvrede en de woede bij een aantal mensen. En wat is het juiste antwoord daarop? We willen samen, allochtonen èn autochtonen, aangeven dat de oplossing voor de problemen niet bij Wilders ligt. Hij vergroot de problemen alleen maar."

Hoe het komt dat racisme in de Europese Unie zo sterk is toegenomen, is volgens Amnesty International geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Aouragh: "Ik denk dat je kunt zeggen dat de Europese Unie en de lidstaten onvoldoende uitdragen dat racisme onacceptabel is. Er wordt onvoldoende duidelijk gemaakt dat racisme verboden is en dat mensen beschermd moeten worden tegen discriminatie."

In een brief aan de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europarlement zegt Amnesty dat er snel concrete maatregelen genomen moeten worden. "We hebben gezien wat racisme met Europa gedaan heeft in het verleden en we hebben de historische verantwoordelijkheid zo snel mogelijk dit probleem, waar miljoenen mensen last van hebben, aan te pakken", aldus Amnesty.

Radioverslag

vrijdag 5 januari 2007

‘Moslims, laat je niet provoceren’

Amsterdam - Afgeladen collegezaal van Amsterdamse universiteit denkt na over manieren om Haagse ‘islamracist’ aan te pakken.

Reportage - Van onze verslaggeefster Annieke Kranenberg
(overgenomen uit De Volkskrant)

‘Met Wilders zit er een islamracist in Den Haag.’ Mohamed Rabbae, voormalig Kamerlid van GroenLinks, ontvangt woensdagavond een luid applaus in de overvolle collegezaal van de universiteit in Amsterdam.

Maar, zegt hij, ‘moslims moeten zich nooit laten provoceren door Wilders. En democratische partijen moeten afstand nemen van zijn racistische gedachtegoed.’

Rabbae heeft de zaal aan zijn kant tijdens het debat Wat is het antwoord op Geert Wilders?, georganiseerd door Samen tegen Racisme (STR) en Nederland Bekent Kleur (NBK).

Als het aan Wilders’ Partij voor de Vrijheid had gelegen, zou het debat niet hebben plaatsgevonden. Vorige week stelde de PVV vragen aan minister Plasterk van Onderwijs ‘over het gebruik laten maken van een faciliteit van de Universiteit van Amsterdam door extreem-linkse organisaties met het doel een democratisch gekozen politicus te stigmatiseren’.

Miriyam Aouragh van STR zegt dat Wilders’ critici zich niet de mond laten snoeren. ‘Dat juist de persoon met de grootste mond over de vrijheid van meningsuiting, die vindt dat je alles mag zeggen, zelf zo’n klein incasseringsvermogen blijkt te hebben.’

Toch staat het debat niet in het teken van Wilders-bashing. UvA-docent Jan Dirk de Jong houdt een genuanceerd verhaal over hoe Marokkaanse jongens in Amsterdam-West over Wilders denken. ‘Een groot aantal jongens kan Wilders beter verdragen dan linkse politici.’ Want hij strijd met open vizier, terwijl anderen vaak ‘mooi lullen, maar een eigen agenda hebben’.

Maar wat Wilders zegt, wordt wel als uiterst kwetsend en onrechtvaardig ervaren. ‘Waarom spreekt hij voortdurend dé Marokkanen en dé moslims aan’, zegt De Jong. ‘Hij vergroot de scheiding tussen de bevolkingsgroepen.’

Maar hoe moet Wilders worden aangepakt? Het Openbaar Ministerie moet zijn discriminerende uitspraken vervolgen, zegt de een. En: ‘We moeten het niet meer over Wilders hebben maar over de PVV, dan wordt hij niet meer op zijn geliefde voetstuk geplaatst’, zegt de ander. Wilders’ retoriek leidt de aandacht af van reële problemen, hij moet bestreden worden op inhoudelijke punten, meent een ander.

Ook elders zoeken tegenstanders van Wilders manieren om de PVV-leider tegengas te geven. Daartoe heeft een groep Amsterdamse PvdA-leden een website (www.tegenhaatzaaien.nl) opgericht. ‘Wij vinden niet dat de Wildersen moeten worden doodgezwegen’, aldus de site. ‘Wel dat ze glashelder moeten worden tegengesproken.’

Dat lijkt ook Ed van Thijn, Eerste Kamerlid van de PvdA, te vinden. Hij zou een van de sprekers zijn tijdens het debat, maar is geveld door griep. ‘Geen diplomatieke griep’, verzekert hij. Ook Van Thijn noemt het haat zaaien tegen moslims momenteel ‘een van meest virulente vormen van racisme’.

donderdag 4 januari 2007

Wilders radicaler dan Janmaat

Wetenschappers over Wilders.

(overgenomen van Novum Nieuws, Utrecht, 22/12/04)

Het onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders heeft radicalere standpunten dan de rechts-extremisten Hans Janmaat (Centrum Democraten), Filip De Winter (Vlaams Belang) en Jean-Marie Le Pen (Front National). Een aantal van zijn voorstellen passen niet bij de rechtsstaat en de democratie, zeggen enkele wetenschappers in Algemeen Dagblad.

"Als je Wilders naast Janmaat zet, schrik je je dood. Wilders is op een aantal punten veel radicaler", aldus docent politieke wetenschappen C. Mudde, die is gespecialiseerd in rechts extremisme. "Mensen realiseren zich niet hoezeer Wilders over de grens van de rechtsstaat gaat", zegt wetenschapper M. Maussen.

Rechtsgeleerde Meindert Fennema zegt dat het hem niet zou verbazen als het Openbaar Ministerie Wilders gaat vervolgen. Met name zijn plan om allochtonen het Nederlanderschap af te nemen 'na relatief lichte vergrijpen' druist tegen de grondwet in, meent Fennema.

Wilders noemt de kritiek van de wetenschappers 'gezeur in de marge' en vindt dat ze hem demoniseren. Het Kamerlid is juist weer een campagne gestart, waarin hij Nederlanders oproept volgend jaar tegen de Europese grondwet te stemmen. Op die manier wil hij protesteren tegen de toetreding van Turkije tot de EU. Dat land zou volgens de grondwet teveel invloed krijgen op Nederland, denkt Wilders.

woensdag 3 januari 2007

Wie is hier de extremist?

Na zijn terugkeer in de Tweede Kamer met negen zetels heeft Geert Wilders geen moment nagelaten duidelijk te maken waar zijn partij werkelijk voor staat. In interviews en in het optreden in de Kamer toont de PVV zich een single-issue anti-islampartij.

(overgenomen van De Socialist)

Het optreden van Wilders' partij rond de benoeming van PvdA-staatssecretarissen Aboutaleb en Albayrak werd door niets anders gemotiveerd dan door een irrationele haat voor mensen met een buitenlandse achtergrond. Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma konden beide politici niet 'loyaal zijn' aan de Nederlandse staat zolang ze beschikken over een dubbele nationaliteit.

Dat er naast de twee staatssecretarissen nog een miljoen Nederlanders zijn met een dubbele nationaliteit maakte voor het Kamerlid geen verschil. Ook niet dat een van die mensen met een dubbele nationaliteit de dochter van het Argentijnse juntalid Jorge Zorreguieta is, die als het aan de PVV ligt de volgende koningin van Nederland wordt. Het feit dat Aboutaleb als Marokkaan helemaal geen afstand kan doen van zijn tweede nationaliteit was niet relevant.

In een interview met het NRC-Handelsblad liet Wilders doorschemeren waar het bij deze provocatie werkelijk om ging. Daarin stelde hij: 'Ik wil niet in een land wonen waar misschien ooit wel eens zes of zeven bewindslieden de islam aanhangen.'

Islamofobie
Zoals elke racistische politicus voor hem creeert Wilders een omgekeerd beeld van de werkelijkheid. Migranten uit islamitische landen vormen de meest gemarginaliseerde groep in de Nederlandse samenleving.

Alle rapporten die hierover in de afgelopen jaren zijn gepubliceerd tonen dezelfde trend. Marokkaanse en Turkse Nederlanders worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, in de huisvesting en hebben te maken met stelselmatig racisme vanuit de Nederlandse samenleving. Een in februari gepubliceerd onderzoek naar scholen in Amsterdam toont aan dat allochtone leerlingen die gelijke resultaten halen voor de Citotoets een lager schooladvies krijgen dan hun autochtone medescholieren.

Maar in de omgekeerde wereld van Wilders zijn het 'de buitenlanders' die systematisch worden voorgetrokken, die de beste banen krijgen en die nu ook nog eens op het punt staan de regering over te nemen.

Om zijn traditionele racisme een respectabel gezicht te geven, giet Wilders zijn aanvallen in de vorm van godsdienstkritiek. Maar die kritiek richt zich uiteraard niet tegen de strenge gereformeerden die nu zitting hebben in het kabinet. Alleen de islam is het doelwit van Wilders' kruistocht.

Wilders' stemmingmakerij blijft niet zonder consequenties. Onderzoekers signaleren een schrikbarende toename van geweld tegen moslims en rechts-radicalisme onder jongeren in witte achterstandswijken. Wilders stookt dit vuur verder op. Als we niet willen dat dit racisme de samenleving verder vergiftigt, moeten we zijn extremisme ontmaskeren.

dinsdag 2 januari 2007

Onderzoek toont groei racistisch geweld

Steeds openlijker racisme is het meest verontrustende gezicht van de polarisatie die de laatste jaren in Nederland te zien is. Het aantal gevallen van racistisch geweld stijgt, terwijl extreem-rechtse groeperingen groeien. In de Tweede Kamer grijpt Wilders' PVV elke gelegenheid aan om stemming te maken tegen moslims. Angela Ettema sprak met onderzoekers en activisten.

(met dank aan Angela Ettema)

'Uit de registraties die worden gemaakt blijkt dat er meer racistische incidenten zijn met lichamelijk geweld', vertelt Jessica Silversmith, de directeur van het Anti Discriminatie Bureau Amsterdam. 'In de Monitor Racisme & Extremisme, met gegevens over 2005, wordt dit nu voor het eerst gesignaleerd op grond van cijfers van de politie en Anti Discriminatie Bureaus. Dit moet ook over 2006 bekeken worden om verder onderzoek te kunnen doen.'

Radicalisering
In de media is de rol van zogenaamde Lonsdalejongeren bij racistische confrontaties breed uitgemeten. 'Lonsdalejongeren is eigenlijk niet zo'n goede term', zegt Paul Benschop van de antifascistische actiegroep AFA. 'Er is niets mis met het merk Lonsdale of met gabbers op zich. Maar waar de eerste generatie, de gabbers, nog vrij rustig waren, zie je bij de tweede generatie een radicalisering na de dood van Fortuyn en Van Gogh.'

'Lonsdalejongeren waren betrokken bij de brandstichting in een islamitische school in Uden in 2004', zegt Silversmith. 'Lonsdalejongeren heb je vooral in plaatsen als Zoetermeer, Uithoorn, in het Friese Dokkum en in Brabant en Limburg. Het speelt voornamelijk buiten de Randstad. Maar het is niet een georganiseerd blok blanke jongeren met een nazi-ideologie. Je moet altijd kijken wie de leiders zijn en wie de volgers en de meelopers.'

Er zijn aanwijzingen dat extreem-rechtse groeperingen steun werven onder deze jongeren. 'Glimmerveen van de Nederlandse Volks-Unie zocht vroeger al aanhangers bij FC Den Haag', zegt Silversmith. 'De Vikingjeugd had ook altijd erg jonge meelopers. Ik kan me voorstellen dat individuele personen die georganiseerd zijn op feesten en manifestaties proberen jongeren te werven.'

Paul Benschop van AFA bevestigt dit: 'Extreem-rechtse groeperingen als Jeugdstorm en Blood & Honour, Racial Volunteer Force zijn bezig hun eigen organisaties op te bouwen. Ze radicaliseren qua geweld en hebben geen boodschap aan wat de media en de politiek ervan vinden. Je ziet ook dat geweld statusverhogend is en een aantrekkingskracht heeft op jongeren. Extreem-rechtse organisaties proberen jongeren aan zich te binden, zoals Voorpost in Zoetermeer. Profielsites op internet zijn erg populair. Er zijn al 400 profielsites van jongeren die flirten met de organisatie Blood & Honour. Dat is deels gebral, maar als ze echt aansluiting vinden heb je een probleem van jewelste.'

Ook via internetfora als Stormfront, Polinco en Holland Hardcore komen veel jongeren in contact met extreem-rechts. Deze fora fungeren als organisaties die ook activiteiten opzetten. Met name op Stormfront worden strafbare nationaal-socialistische uitspraken gedaan, waartegen justitie tot nu toe niet ingrijpt. Holland Hardcore is begonnen als een site voor gabbers met extreem-rechtse sympathieen.

Later begonnen de beheerders van de site actief extreem-rechtse organisaties te promoten. Deze organisaties gebruiken de site om jongeren te bereiken. Er zijn vanuit de gabberscene diverse neonazigroeperingen ontstaan die niet terugschrikken voor het gebruik van geweld.

'Het racistisch geweld tegen moslims is toegenomen van 59 incidenten in 2003 tot 70 gevallen in 2005', zegt Jessica Silversmith. 'Het zou mij niet verbazen als uitspraken van Verdonk en Wilders een rol hebben gespeeld, maar dat is lastig te meten. Maar om een recent voorbeeld te geven: nadat de PVV begon over de dubbele nationaliteit van Aboutaleb en Albayrak, bleken PVV en VVD in een peiling van Maurice de Hond ieder vier zetels erbij te krijgen.

Als je het anti-islamverhaal maar vaak genoeg afdraait, moet je niet gek opkijken als dat zijn weerslag heeft. Mensen denken toch: als politici het zeggen, is het zo. Maar dit zwart-witdenken is funest voor de samenleving.' VVD-leider Bolkestein ontdekte in de jaren negentig als eerste hoeveel stemmen te winnen vielen met een anti-islamretoriek. In een interview met Ian Buruma zei Bolkestein: 'Je moet nooit onderschatten hoe diep de haat onder Nederlanders zit tegen Turkse en Marokkaanse immigranten. Mijn politieke succes berust op het feit dat ik naar die gevoelens heb geluisterd' (geciteerd in de Monitor Racisme & Extremisme).

Politici als Verdonk en Wilders zijn de directe erfgenamen van Bolkestein. Door voortdurend stemming te maken tegen moslims legitimeren ze racistische ideeën onder de autochtone bevolking en creëren ze een voedingsbodem voor extreem-rechts.

maandag 1 januari 2007

T-shirts en posters


Shirts 'n sweaters
Om te laten zien dat je staat tegenover de hetze van Wilders tot Verdonk, zijn er prachtige nieuwe T-shirts te koop. Verschillende kleuren en maten, vanaf 15 euro per stuk.
  • Donkerrood-heren (€15,- S/M/L)
  • Limoengeel met zilverprint-heren (€15,- S/M/L)
  • Camouflage met zilverprint-heren (€17,50,- S/M/L)
  • Roze-dames (€15,- one size)
  • Babyblauw-dames (€15,- one size)
  • Legergroen-dames (€15,- one size)
  • Wit-longsleeves met zilverprint (€20,- one size)
  • Grijze sweater (€20,- one size)


Posters
"Islam is niet de vijand
Haat is geen oplossing
Samen tegen racisme"
op A2-formaat

Poster kost 1 euro per stuk


Bestellen
Bestellen doe je door een mail te sturen naar StopDeHetze@gmail.com
Vermeld daarin:
  • wat je wil bestellen en hoeveel
  • je naam
  • je email-adres
  • je telefoonnummer
  • het bezorgadres